Pojemniki kuchenne – jaki rodzaj jest najlepszy?

pojemniki kuchenne

Wszyscy chcemy, aby nasze jedzenie jak najdłużej zachowywało świeżość. Uniemożliwiają to m.in. plastikowe opakowania, w które zazwyczaj pakowane są produkty sypkie, takie jak kasze, ryż czy makarony, a także kawa i herbata. Może się również zdarzyć, że czegoś nie dojemy, a wtedy pojawia się problem – jak przechować resztki z obiadu, aby następnego dnia nadawały się do spożycia? Coraz bardziej popularnym rozwiązaniem jest przechowywanie różnego rodzaju żywności w pojemnikach kuchennych. Dzięki nim jedzenie dłużej zachowa świeżość, a nasza kuchnia stanie się przyjemniejszym, bardziej praktycznym miejscem.

Pojemniki kuchenne – jakie rodzaje są najlepsze? 

Istnieje wiele rodzajów pojemników kuchennych. Najbardziej klasyczne są szklane. Mogliśmy je zobaczyć już w kuchniach naszych babć. Prezentuję się wyjątkowo pięknie na kuchennych blatach. Co więcej, są bardzo trwałe oraz bezpieczne, ponieważ szkło nie zmienia smaku żywności. Obecnie popularne są pojemniki akrylowe, które również mają wiele zalet. Przede wszystkim, są bardzo lekkie. Świetnie nadają się do przechowywania jedzenia w lodówce, takiego jak mięsa, warzywa czy też gotowe już dania. Jedzenie dzięki nim dłużej będzie świeże, a my nie będziemy musieli wyrzucać resztek do kosza. Taką samą funkcję mogą pełnić pojemniki plastikowe, jednak tu trzeba zachować ostrożność – nie każdy plastik jest dobry dla naszego zdrowia. 

Pojemniki kuchenne mogą być również metalowe – są bardzo odporne na uszkodzenia, dobre do przechowywania produktów sypkich. Nie można w nich jednak przechowywać produktów kwaśnych, ponieważ wytwarzają się wtedy szkodliwe dla nas związki. Ostatnią już propozycją są pojemniki ceramiczne – przede wszystkim mogą pełnić funkcję estetyczną, dlatego poleca się je osobom, które trzymają żywność np. w przeszklonej półce. 

pojemniki kuchenne

Jak wybrać pojemniki kuchenne? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wybór odpowiednich pojemników musi być podyktowany naszymi preferencjami oraz tym, w jakim celu chcemy ich używać. Jeśli mają ładnie wyglądać – to warto zdecydować się na szklane, ceramiczne bądź metalowe. Gdy potrzebujemy tylko przechowywać żywność w lodówce, dobrze sprawdzą się pojemniki akrylowe bądź plastikowe. 

Dodatkowo musimy pamiętać, aby odpowiednio dobrać rozmiar, tak, by nie okazało się, że w naszej kuchni brakuje miejsca. Przed zakupem na pewno warto sprawdzić szczelność pojemników. To bardzo ważne, ponieważ nieszczelny pojemnik jest tak naprawdę bezużyteczny i w żaden sposób nie przedłuży ważności produktów. Co więcej, musimy sprawdzić, czy taki pojemnik łatwo jest otworzyć, aby nie przysparzał nam codziennej dawki frustracji.