Czym cechuje się trwały i funkcjonalny stół rozkładany?

Podczas wyboru i zakupu stołu do kuchni lub jadalni należy zwracać uwagę na jego kilka istotnych cech. Stół powinien mieć bowiem odpowiedni kształt oraz wielkość dostosowaną do gabarytów danego pomieszczenia. Poza tym, stół może być wykonany z różnorodnych materiałów i może mieć możliwość rozkładania. Zatem, jak wybrać stół rozkładany?  

Jaką rolę pełni stół?

Stół to niezwykle ważny mebel. Umożliwia on bowiem nie tylko spożywanie posiłków w domowym gronie, ale również jest miejscem celebrowania chwil spędzanych w nieco większym gronie. Stół powinien mieć zatem odpowiednią wielkość. Na co dzień nie może on przytłaczać przestrzeni i utrudniać swobodnego ruchu, a jednoczesne musi dostarczać dostatecznie dużo miejsca dla wszystkich zgromadzonych przy nim osób. W tym przypadku doskonałym rozwiązaniem są zatem stoły rozkładane. 

Na jaki kształtu stołu warto się zdecydować?

W szerokiej ofercie sprzedaży dostępne są produkty o zróżnicowanym kształcie. Mogą to być zatem stoły owalne, kwadratowe i prostokątne. Stoły o blacie w kształcie kwadratu lub prostokąta są bardzo funkcjonalne. Można je bowiem z powodzeniem dosuwać do ściany. Taki mebel nie zajmuje zatem na co dzień zbyt dużo miejsca, a w razie potrzeby powierzchnię jego blatu można w szybki i prosty sposób powiększyć. Stoły kwadratowe są efektowne lecz z reguły dość duże. Zajmują one zdecydowanie więcej miejsca i nie mogą stać bezpośrednio przy ścianie. Jednak nieco wysunięte w kierunku centrum pomieszczenia prezentują się nie tylko bardzo atrakcyjnie, ale również umożliwiają łatwy dostęp do każdego miejsca siedzącego. Poza tym, owalne stoły sprzyjają rozmowom oraz z uwagi na brak ostrych krawędzi są dość bezpieczne, zwłaszcza dla małych dzieci.         

Jak wybrać stół rozkładany?

Podczas zakupu stołu należy zwracać uwagę na elementy, które umożliwią jego wygodne użytkowanie, w tym: wymiary i wysokość blatu, rodzaj zastosowanego materiału oraz jakość wykonania i płynność pracy mechanizmu rozkładania.  

Jaka powinna być wielkość i wysokość stołu?

Typowa wysokość blatu stołu wynosi od 70 do 75 centymetrów. Sprzyja ona swobodnemu zajmowaniu pozycji przy stole oraz daje możliwość wygodnego oparcia łokci na blacie. Sam blat powinien mieć wielkość, która umożliwia wygospodarowanie fragmentu o wymiarach co najmniej 60 x 40 centymetrów dla każdego użytkownika.    

Z czego powinien być wykonany blat stołu?

Godny polecenia blat stołu powinien być odporny na zarysowania i zabrudzenia. Musi on również mieć możliwość czyszczenia z użyciem wody oraz delikatnych środków czyszczących. Blat stołu może być wykonany między innymi z drewna czy laminatu. Stoły drewniane wprowadzają do wnętrza wrażenie przytulności, pasują do wielu stylów, w tym choćby niezwykle popularnych aranżacji w stylu skandynawskim oraz można je z powodzeniem odnawiać. Są one jednak zwykle dość drogie. Tańszym rozwiązaniem są stoły z laminatu. Podczas wyboru stołu należy mieć na uwadze to, że rodzaj zastosowanego materiału wpływa na trwałość mebla. Poza tym, ważna jest również jego stabilność osiągana między innymi poprzez szerokie rozstawienie nóg stołu czy staranne spasowanie poszczególnych elementów.